Jordan Davis, nog een zwarte jongen die zomaar werd vermoord

Rolling Stone  | 23 July 2013 - 06:4023 Jul - 06:40

Jonge zwarten zijn vogelvrij in Florida.

In de Verenigde Staten wordt nog steeds gedemonstreerd vanwege de vrijspraak van George Zimmerman, een blanke bewaker die in Sanford, Florida een ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot omdat hij zich bedreigd voelde omdat Trayvon Martin een zwarte tiener was. In Florida is het wettelijk toegestaan om iemand te doden als je je bedreigd voelt. De zogeheten _stand-your-ground_-wet, die in 2005 in werking is getreden, is mede tot stand gekomen dankzij lobbywerk van de National Rifle Association (NRA).

In september dient een soortgelijke zaak voor de rechter in Florida. De 17-jarige Jordan Davis werd in Jacksonville, Florida doodgeschoten door Michael Dunn. Dunn, een wapenliefhebber met een geladen 9 mm-pistool in zijn auto, schoot na een woordenwisseling over harde muziek op een auto naast hem waar vier zwarte jonge mannen in zaten. De ongewapende tiener Jordan Davis kwam bij de schietpartij om het leven. In de auto waarin Davis zat, werd geen wapen gevonden.

De officier van Justitie staat onder druk om Dunn veroordeeld te krijgen na de verontwaardiging over de vrijspraak van Zimmerman. Dunns verdediging moet aannemelijk maken dat hij reden had om zich bedreigd te voelen

President Obama heeft onlangs gezegd dat hij Trayvon Martin had kunnen zijn, net als iedere andere zwarte jongen in de Verenigde Staten. Het vooroordeel dat jonge zwarte mannen gevaarlijk zijn is nog lang niet verdwenen in de Verenigde Staten.

(Jordan Davis. Foto van de familie Davis)

Plaats een reactie