Wat als Trayvon Martin was getroffen door een drone?

Foreign Policy  | 24 July 2013 - 08:4024 Jul - 08:40

De dood van jonge Pakistaanse mannen die in de ogen van Amerikaanse droneoperators een verdachte indruk maken, is net zo onterecht als de dood van Trayvon Martin.

President Obama heeft zich onlangs uitgesproken over de dood van Trayvon Martin. De zwarte tiener werd doodgeschoten door een witte bewaker die zei dat hij zich bedreigd voelde. Zwarte jonge mannen worden vaak bedreigend gevonden. Op grond van racial profiing worden ze bovengemiddeld vaak aangehouden, mishandeld en gedood. Obama zei dat hij 35 jaar geleden ook Trayvon Martin had kunnen zijn. Hij was immers ook een zwarte tiener.

In Foreign Policy stelt Micah Zenko zich af waarom Obama zich niet uitspreekt over de slachtoffers van drones in Pakistan. Ook zij worden uitgekozen, op last van Obama zelf, op basis van bepaalde profielen. Zoals in de Verenigde Staten jonge zwarte mannen door veel mensen gelijkgesteld worden aan gevaarlijke criminelen worden Pakistaanse jongemannen vaak automatisch gezien als terrorist.

Het is zelfs Amerikaans beleid, schrijft Zenko, om auto’s die eruit zien alsof ze deel uitmaken van een konvooi van Al-Qaeda of de Taliban via drones te bombarderen. In de strijd tegen het terrorisme worden dergelijke aanvallen signature strikes genoemd. Op basis van een bepaalde signature, een patroon van gedragingen en uiterlijke kenmerken, worden de aanvallen uitgevoerd. Vaak komen er ook onschuldige burgerslachtoffers om het leven bij dergelijke aanvallen. Net als Trayvon Martin leken deze mensen verdacht in de ogen van de aanvallers, maar waren ze het niet.

(Demonstratie tegen het gebruik van drones in Chicago. Foto van Debra Sweet)

Plaats een reactie