Laura Poitras, de vrouw die Edward Snowden hielp met lekken

The New York Times Magazine  | 14 August 2013 - 09:5014 Aug - 09:50

Documentairemaakster was niet bang voor encryptie en beantwoordde een mail van de toen nog onbekende klokkenluider.

Toen de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden het plan opvatte om te gaan lekken, benaderde hij de bekende journalist Glenn Greenwald. Snowden gebruikte versleutelde e-mail en Greenwald, wiens specialiteit privacy en de surveillancestaat is, vond dat te veel gedoe. Snowden besloot toen documentairemaakster Laura Poitras te mailen. Greenwald had een keer een artikel over Poitras geschreven. De documentairemaakster, die zich ook bezighoudt met Guantánamo Bay, de uitholling van de mensenrechten en het verlies van privacy na de aanslagen van 11 september 2001, werd namelijk jarenlang aangehouden en verhoord door Amerikaanse agenten als ze wilde vliegen. Poitras had al een keer een documentaire over de spionage van de NSA gemaakt voor de New York Times. In deze film, die The Program heet, portretteert Poitras klokkenluider William Binney, een voormalige NSA-medewerker die gewetensbezwaren krijgt als een door hem ontworpen programma voor binnenlandse spionage gebruikt wordt na ’9/11’.

Poitras vond encryptie geen gedoe en vloog op een gegeven moment naar Hongkong om Snowden te ontmoeten. Daarna volgden de onthullingen over de enorme schaal waarop de National Security Agency (NSA) spioneert en de medewerking die de Amerikaanse overheid en andere overheden verlenen aan de surveillance.

Via Poitras kwam Snowden ook weer bij Greenwald terecht. In het magazine van de New York Times staat een uitgebreid en zeer interessant artikel& over Poitras, haar films en haar samenwerking met Snowden en Greenwald.

(Demonstratie voor Edward Snowden in Berlijn. Foto van mw238)

Plaats een reactie

How Laura Poitras Helped Snowden Spill His Secrets& (The New York Times Magazine)

U.S. filmmaker repeatedly detained at border (Artikel van Glenn Greenwald over Laura Poitras in Salon)

The Program (documentaire van Laura Poitras over de NSA)