NSA overtreedt jaarlijks duizenden keren de privacyregels

The Washington Post  | 16 August 2013 - 08:4516 Aug - 08:45

Uit een intern onderzoek van de National Security Agency (NSA) blijkt dat de organisatie jaarlijks duizenden keren de privacywetgeving en haar eigen bevoegdheden overtreedt.

Edward Snowden blijft voor nieuw onthullingen over de National Security Agency (NSA) zorgen. De Amerikaanse klokkenluider, die tijdelijk asiel in Rusland heeft gekregen, heeft een reeks geheime documenten aan The Washington Post overhandigd waaruit blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst zich heel goed bewust is van het feit dat de Amerikaanse privacywetgeving jaarlijks duizenden keren wordt geschonden. Ook treedt de NSA talloze malen buiten zijn wettelijke bevoegdheden. Dat blijkt uit intern onderzoek van de NSA zelf.

Uit de documenten, die de Washington Post op zijn website heeft gepubliceerd, blijkt dat de NSA in de periode mei 2011 tot mei 2012 2.776 keer onterecht e-mails en telefoongesprekken van Amerikaanse burgers en buitenlanders in de Verenigde Staten heeft onderschept en afgeluisterd.

De onderzoekers van de NSA schrijven de onwettelijke afluisterpraktijken toe aan fouten in het computersysteem en menselijke fouten. In sommige gevallen stopt het spioneren niet als een buitenlander de Verenigde Staten betreedt of als de NSA erachter komt dat een buitenlander in werkelijkheid Amerikaans staatsburger is.

In een reactie tegenover BBC News zegt John DeLong, directeur compliance van de NSA, dat burgers altijd kunnen klagen bij de inlichtingendienst als ze vermoeden dat ze onterecht bespioneerd worden. “We nemen elke klacht serieus”, aldus DeLong. Elektronische surveillance is in de meeste gevallen onzichtbaar voor degene die bespioneerd wordt. Er zijn ook nagenoeg geen mogelijkheden voor burgers die worden afgeluisterd om vast te stellen of het afluisteren is gestopt na een klacht bij de NSA.

(Foto van Tom Blackwell)

Lees ook:
Laura Poitras, de vrouw die Edward Snowden hielp met lekken

Plaats een reactie