De politie van New York heeft haar eigen CIA

New York Magazine  | 27 August 2013 - 13:5527 Aug - 13:55

New York Magazine beschrijft uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van de Demographics Unit, de afdeling van de NYPD die moslims bespioneerde.

Na de aanslagen van 11 september 2001 heeft het New York City Police Department (NYPD) een eigen spionage-afdeling opgezet die lijkt op de Central Intelligence Agency (CIA) en zelfs op de National Security Agency (NSA). Dat schrijft New York Magazine. Het tijdschrift beschrijft uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van de Demographics Unit.

De Demographics Unit van de NYPD, opgezet met hulp van voormalige CIA-medewerker David Cohen, ging volgens New York Magazine zelfs verder dan de inlichtingendiensten van de federale overheid. De agenten van de DU bespioneerden met name moslims. Ze keken of islamitische inwoners van New York geen zogeheten ‘on-Amerikaanse activiteiten’ ondernamen. De NYPD spioneerde in buurten waar veel moslims wonen, bracht moskeeën in kaart en luisterde moslims af. De operatie wordt nu gezien als een grove schending van de mensenrechten en de privacy.

Uitgangspunt van het onderzoek van de DU waren de openbare gegevens van de U.S. Census, de volkstelling, uit 2000. Agenten keken naar de voorouders en religie. Wie voorouders uit India, Pakistan, Iran of Oezbekistan heeft, is verdacht. De agenten bestudeerden op straat het gedrag van moslims als Al Jazeera aan het uitzenden was. Keken verdachte New Yorkers blij of instemmend als er verslag werd gedaan van Amerikaanse doden en gewonden in Irak en Afghanistan?

(Vier agenten van de NYPD. Foto van Katie Chao)

Plaats een reactie