Hoe bewaak je de privacy van je kind?

Slate  |  7 September 2013 - 09:05 7 Sep - 09:05

Kunnen ouders voorkomen dat bedrijven en overheden misbruik maken van foto’s van en informatie over kinderen?

Veel ouders publiceren tegenwoordig foto’s van hun kinderen op Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest of een persoonlijk weblog. Ze maken digitale fotoalbums aan om te delen met familie en vrienden. Amy Webb doet dat bewust niet. Zij zet geen visuele of tekstuele informatie over haar dochter op internet om haar privacy te beschermen.

Facebook koppelt tegenwoordig foto’s aan namen. Ook andere mensen kunnen mensen die ze herkennen op foto’s een naam geven (taggen). Dat betekent dat allerlei informatie die je niet zelf hebt gepubliceerd wordt gekoppeld aan je gezicht. Via gezichtsherkenninssoftware kunnen bedrijven en overheden deze informatie verzamelen.

Webb en haar man besloten al voor de geboorte van hun dochter om haar zoveel mogelijk tegen dit soort praktijken te beschermen. Ze hebben zelfs de combinaties van gewenste voornamen en achternaam gecheckt op Google om te zien of er geen gekke dingen tevoorschijn kwamen over bijvoorbeeld “Caroline Webb” zodat hun dochter later geen last zal krijgen van de misstappen van of desinformatie over een ander met dezelfde naam.

Om hun dochters latere online identiteit te beschermen hebben Webb en haar man al voor haar geboorte allerlei accounts aangemaakt en een Gmail-adres zodat niemand met dezelfde naam haar plaats in cyberspace kan vervuilen. Als vrienden foto’s van kinderfeestjes waar ook hun dochter op staat op Facebook zetten en taggen, verwijderen ze de tags.

(Foto van VA State Park staff)

Plaats een reactie