Brigitte Höss had een paradijselijke jeugd in Auschwitz

The Independent  | 10 September 2013 - 07:3010 Sep - 07:30

Achterneef van de man die Auschwitz-commandant Rudolf Höss opspoorde, interviewt zijn dochter die als kind in een villa in het concentratiekamp woonde en nooit over de oorlog wilde praten.

Brigitte Höss is de dochter van Rudolf Höss, de commandant van Auschwitz. Ze is nu 80 jaar oud en woont in het noorden van Virginia. In de Verenigde Staten heeft ze haar identiteit altijd geheim gehouden. Haar kleinkinderen weten niet dat ze de achterkleinkinderen van een beruchte nazimisdadiger zijn, die de dood van 1,1 miljoen Joden, 20.000 Roma en tienduizenden Poolse en Russische krijgsgevangenen op zijn geweten heeft. Rudolf Höss was niet alleen de commandant van Auschwitz, hij was ook de ontwerper van het concentratiekamp en degene die op het idee kwam om de Joden te vergassen met Zyklon B.

Brigitte Höss zweeg veertig jaar over haar verleden, maar heeft onlangs wel een interview gegeven aan Thomas Harding, een achterneef van Hanns Alexander. Alexander was een Duitse jood die Rudolf Höss in 1946 arresteerde. Net als Brigitte Höss sprak Hanns Alexander nooit over de oorlog. Pas op zijn begrafenis in 2006 vertelden zijn neven over Alexanders jacht op de nazi’s na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Thomas Harding besloot toen het boek Hanns and Rudolf: The German Jew and the Hunt for the Kommandant of Auschwitz te schrijven. Tijdens zijn onderzoek voor het boek ontdekt Harding waar de dochter van Höss woont. Ze wil met hem praten op voorwaarde dat hij haar woonplaats en haar getrouwde naam niet bekend maakt. Ze is bang voor wraak.

Van 1940 tot 1944 leefde de familie Höss in een villa in Auschwitz. Ze hadden koks, kindermeisjes, schoonmaaksters, naaisters en chauffeurs. Brigittes moeder noemde het een “paradijs”.

Over haar tijd in Auschwitz wil Brigitte (geboren in 1933) niet praten. De arrestatie van haar vader door Hanns Alexander, in dienst van het Britse leger, herinnert ze zich nog heel goed. Höss wordt uiteindelijk door de Polen tot de doodstraf veroordeeld en opgehangen in Auschwitz. Brigitte gaat in de jaren vijftig naar Spanje waar ze een Amerikaan ontmoet. Ze trouwen in 1961 en gaan in 1972 naar de Verenigde Staten. Voor hun huwelijk heeft Brigitte haar man over haar vader verteld. In Washington vindt Brigitte een baan in een kledingzaak van een Duits-Joods echtpaar die na de Kristallnacht in 1938 gevlucht zijn. Ze werkte er 35 jaar.

Brigitte heeft nog steeds moeite met het feit dat haar vader schuldig is bevonden aan de dood van 1,1 miljoen Joden. Ze gelooft eigenlijk niet dat er zoveel Joden vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertelt ze Harding. “Hoe kan het dan dat er zoveel overlevenden zijn?”

(Rudolf Höss met zijn gezin in hun villa in Auschwitz in 1943 (Foto van Institut für Zeitgeschichte, München/Rainer Höss)

Plaats een reactie