Cubaanse artsen worden racistisch behandeld in Brazilië | video

Global Voices  | 12 september 2013 - 15:1512 sep - 15:15

Braziliaanse dokters protesteren luidkeels tegen hun Cubaanse collega’s die op uitnodiging van de overheid medische zorg in afgelegen gebieden komen verlenen.

Cuba kent bovengemiddeld veel dokters. Andere landen maken dankbaar gebruik van het hoge aantal Cubaanse dokters. Zo zijn op verzoek van de Braziliaanse overheid 400 Cubaanse artsen aan de slag gegaan binnen het project Mais Médicos (Meer Dokters). Ze werken in moeilijk bereikbare gebieden waar weinig medische voorzieningen zijn.

De artsen krijgen te maken met xenofobie en racisme. Het zijn niet alleen arme plattelandsbewoners die moeite hebben met de Cubaanse artsen, ook Braziliaanse collega’s verzetten zich tegen de komst van de Cubanen, zoals op onderstaande video te zien is. Na een receptie voor Cubaanse artsen in Fortaleza, Ceará op 26 augustus jl. protesteerden Braziliaanse artsen tegen hun aanwezigheid. De Braziliaanse artsen schelden de Cubaanse artsen uit voor “slaven”.

Onder Braziliaanse artsen is weinig belangstelling om mee te doen aan het liefdadigheidsproject Mais Médicos. Slechts 47 procent van de dokters die zich voor het programma hadden opgegeven, kwamen voor hun werk opdagen.

Plaats een reactie