In Italië leren jongens op school dat ze hun vriendin niet mogen vermoorden

The Daily Beast  | 27 september 2013 - 11:0027 sep - 11:00

2.200 Italiaanse vrouwen werden de afgelopen 10 jaar vermoord door hun echtgenoot, vriend of ex-man.

In Italië is het aantal gevallen van femicide de afgelopen jaren sterk gestegen. Van de 81 vrouwen die in het eerste half jaar van 2013 zijn vermoord is 75 procent door hun echtgenoot, vriend of ex-man vermoord. Tussen 2000 en 2012 werden in Italië 2.200 vrouwen vermoord. De overheid probeert het aantal moorden op echtgenotes en vriendinnnen terug te dringen via nieuwe wetgeving en voorlichting.

Op school krijgen Italiaanse jongens nu les in impulsbeheersing. Ze leren dat geweld tegen hun partner niet de manier is om om te gaan met woede en frustraties.

Volgens Lorella Zanardo, auteur en documentairemaker, zien veel Italiaanse mannen hun vrouw of vriendin als een object. Geweld is gerechtvaardigd als zij hem niet gehoorzaamt. Beelden in de media, advertenties en spelshows, bevestigen dagelijks talloze malen dat vrouwen objecten zijn. De rooms-katholieke kerk verkondigt anno 2013 nog steeds dat vrouwen zondige hoeren zijn die erom vragen mishandeld te worden.

Zanardo, die de documentaire Il Corpo Delle Donne heeft gemaakt over de vrouw als object, heeft inmiddels aan meer dan 30.000 leerlingen op basis- en middelbare scholen voorlichting gegeven over de gelijkheid tussen man en vrouw en woedebeheersing. Volgens Zanardo moeten Italiaanse kinderen zo jong mogelijk van het idee doordrongen worden dat mannen en vrouwen gelijk zijn.

Zanardo pleit voor voor gelijkheidsvoorlichting voor Italiaanse ambtenaren en een einde aan seksistische televisieprogramma’s. Haar ideeën hebben tot een haatcampagne geleid. De voorvechtster van gelijke rechten wordt regelmatig bedreigd met de dood en verkrachting.

(Een stel in Florence. Foto van Andrey Mindryukov)

Plaats een reactie