Medewerkers NSA bespioneren ook hun eigen geliefden en ex-partners

Wired  | 28 September 2013 - 07:3028 Sep - 07:30

12 waargebeurde gevallen van cyberstalking door NSA-personeel.

Medewerkers van de National Security Agency (NSA) gebruiken hun technische mogelijkheden ook om partners, ex-partners, dates en aantrekkelijke vreemden te bespioneren. Uit een intern onderzoek van de NSA zelf blijkt dat cyberstalking door NSA-personeel heel ver kan gaan.

De gevallen zijn openbaar geworden na een verzoek van de Republikeinse senator Charles Grassley. Grassley had aan de NSA gevraagd om gevallen van privacyschendingen en misbruik door medewerkers van de inlichtingendienst te beschrijven. Generaal George Ellard van de NSA stuurde een rapport met twaalf gevallen op.

Een van de ontdekkingen begint na een melding van een vrouw die een relatie had met een NSA-medewerker. Ze had het vermoeden dat de man haar telefoongesprekken afluisterde. Dat bleek inderdaad het geval te zijn na intern onderzoek van de NSA. De analyst luisterde talloze mensen af en nam ontslag nadat hij op zijn gedrag werd aangesproken.

Volgens Keith Alexander, de directeur van de NSA, laat het onderzoek zien dat privacyschendingen en misbruik van bevoegdheden door NSA-agenten slechts weinig voorkomen. In het rapport worden twaalf gevallen beschreven die de afgelopen twaalf jaar zijn gebeurd. The Guardian schrijft dat het slechts om gemelde en onderzochte gevallen gaat en dat het rapport doet vermoeden dat het spioneren van geliefden en ex-partners veel vaker voorkomt.

Ook Jameel Jaffer, hoofd juridische zaken van de American Civil Liberties Union (ACLU), denkt dat privacyschendingen van burgers veel vaker voorkomen. Hij spreekt van het “topje van de ijsberg”.

(Foto van Andrew Malone)

Plaats een reactie