Hoe Zuid-Afrika het mastermind achter de aanslagen in Nairobi liet ontsnappen

Times Live (Johannesburg)  | 30 September 2013 - 14:3030 Sep - 14:30

Samantha Lewthwaite kon ongestoord drie jaar in Zuid-Afrika wonen terwijl de geheime dienst haar verdacht van banden met de terreurbeweging al-Shabab.

Samantha Lewthwaite is vermoedelijk de bedenker en organisator van de terroristische aanslagen in het winkelcentrum Westgate in Nairobi. Bij de aanslagen kwamen 150 mensen om het leven. Lewthwaite werd al drie jaar in de gaten gehouden door de geheime dienst van Zuid-Afrika waar ze onder een valse naam, Natalie Webb, van 2009 tot 2011 woonde. In 2011 verliet ze het land als Natalie Webb.

Lewthwaite (29) is geboren in Noord-Ierland. Haar echtgenoot Germaine Lindsay vermoordde op 7 juli 2005 met een zelfmoordbom 26 mensen op King’s Cross station in Londen. Sinds de door van haar man, die zelf ook bij de aanslag op 7/7 omkwam, staat de Noord-Ierse bekend als ‘de Witte Weduwe’. Lewthwaite had een ruimte in Westgate gehuurd en bereidde vandaar uit de aanslagen voor.

Al in 2010 werd Lewthwaite verdacht van banden met de terreurbeweging al-Shabab. De Zuid-Afrikaanse geheime dienst hield haar op verzoek van de Amerikaanse en Britse geheime diensten in de gaten. De Zuid-Afrikaanse krant Times Live probeert te reconstrueren waarom de geheime dienst niet beter op Lewthwaite heeft gelet.

Plaats een reactie