Voormalige presidentiële speechschrijvers halen uit naar Republikeinen die de overheid dwarsbomen

Daily Beast  |  1 October 2013 - 10:15 1 Oct - 10:15

Felle kritiek op Republikeinen, en met name de leden van de Tea Party, die de shutdown bewerkstelligd hebben en nu de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Michael Gerson was van 2001 tot 2006 speechschrijver voor George W. Bush. In The Washington Post bekritiseert hij de interne strijd in de Republikeinse partij, die medeverantwoordelijk is voor de shutdown van de Amerikaanse overheid. Gerson beschuldigt de ultraconservatieve Tea Party, een fractie binnen de Republikeinen die tegen elke vorm van overheidsbemoeienis is, van een “revolutie tegen de realiteit”.

Ongeveer 20 procent van de Republikeinen in het Congres is lid van de Tea Party. Deze minderheid beheerst nu het hele land. Hun starre houding en weigering om de politieke realiteit te accepteren, zoals nu eenmaal gebruikelijk is binnen een democratie, heeft voor een nog veel vervelender politieke realiteit gezorgd, aldus Gerson.

Jon Favreau, die van 2009 tot februari de speechwriter van Barack Obama was, noemt de Republikeinen in de Daily Beast een bende gijzelnemers die ongeschikt zijn om te regeren. Favreau, die in zijn functie als speechwriter een paar jaar geleden te maken had met een dreiging van een shutdown, schetst de gevolgen van het sluiten van de federale overheid. Rekeningen (de overheid is een grote afnemer van producten en diensten) worden niet meer betaald en dat schaadt het bedrijfsleven. Behalve ambtenaren die niet meer naar hun werk mogen en geen salaris krijgen gedurende shutdown worden ook werknemers van bedrijven en flexwerkers getroffen door de weigerachtige houding van de Republikeinen. Favreau vindt het net als Gerson onbegrijpelijk dat de Republikeinen worden gekoeioneerd door de minderheid van Tea Party-aanhangers binnen de partij.

Favreau beschuldigt de Republikeinen van “nihilistische krankzinnigheid” en pleit voor begrijpelijke taal in de politiek. Als meer mensen geweten hadden waar het de afgelopen weken om ging in het Congres was het misschien niet tot een shutdown, met alle negatieve gevolgen voor de economie en het internationale aanzien van de Verenigd Staten, gekomen.

(Foto van Isabelle Dow)

Plaats een reactie