Duitse sporters gaan in de kleuren van de regenboog naar de Olympische Spelen in Sotsji

Spiegel International  |  3 October 2013 - 08:30 3 Oct - 08:30

De officiële olympische kleding van Duitsland wordt gezien als steun voor homorechten.

De Duitse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Sotsji doen dat in een tenue in alle kleuren van de regenboog. Het Duitse sportuniform wordt gezien als een protest tegen de Russische antihomowetgeving. De regenboogvlag is een internationaal symbool voor de homogemeenschap.

Bij de presentatie van de ‘Olympiacollectie’ in Düsseldorf afgelopen dinsdag werd verteld dat de bonte kleding een hommage aan de Olympische Spelen in München is. Tijdens de Olympische Zomerspelen in München in 1972 gijzelden Palestijnse terroristen Israëlische atleten. Uiteindelijk kwamen 11 Israëliërs en een Duitse politieman om. Ook vijf van de acht gijzelnemers kwamen om. De kleding doet qua snit jarenzeventigachtig aan, maar de kleuren vormen onmiskenbaar een regenboog. De tenues zijn ontworpen door modeontwerper Willy Bogner in samenwerking met Adidas.

Voor fans van het Duitse sportteam die bij de Winterspelen, die van 7 tot 23 februari 2014 plaatsvinden, biedt de kleding ook de mogelijkheid om te protesteren tegen de Russische wetgeving die het maken van “propaganda” voor homoseksualiteit verbiedt. Ook buitenlandse bezoekers in Sotsji moeten zich aan de Russische wet houden. Maar het dragen van de officiële Duitse teamkleding kan natuurlijk niet verboden worden.

Plaats een reactie