Wat is er met de linkse Egyptenaren gebeurd na de militaire coup?

The Nation  |  3 October 2013 - 13:45 3 Oct - 13:45

Politiek landschap is versplinterd na het afzetten van Morsi en de bloedige strijd tegen de Moslimbroederschap.

In The Nation probeert de onafhankelijke Egyptische journalist Sharif Abdel Kouddous een antwoord te vinden op de vraag hoe het nu met linkse Egyptenaren gaat die hebben geholpen om de islamistische president Morsi uit zijn ambt te verwijderen. Khaled Dawoud, lid van het Nationale Reddingsfront, heeft actief meegewerkt aan het afzetten van Morsi, maar is fel gekant tegen het geweld tegen de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Die houding heeft hem veel vijanden opgeleverd binnen zijn eigen politieke beweging.

Uit Kouddous’ artikel wordt duidelijk dat het politieke landschap in Egypte de afgelopen tijd zo in beweging is geweest dat het nu volkomen versplinterd is. Kouddous geeft een interessant overzicht van de verschillende partijen en fracties die zijn ontstaan na het afzetten van Morsi. De gezamenlijke strijd tegen Morsi heeft niet direct geresulteerd in een nieuwe doel of een gezamenlijke toekomstvisie. Er is wel een nieuwe poging om de tegenstanders van Morsi die ook tegen het nieuwe militaire regime zijn te verbinden. Eind september vond de oprichting van de Road of the Revolution Front plaats, een nieuwe politieke beweging die de idealen van 25 januari (werk, vrijheid en rechtvaardigheid) alsnog wil verwezenlijken.

(Een meisje op een tank op het Tahrir-plein met een spandoekje waarop staat “Egypte is vrij”. Foto van Hossam el-Hamalawy)

Plaats een reactie