Snelrecht is geen succes in India

Open  | 15 October 2013 - 13:5515 Oct - 13:55

Speciale rechtbanken voor snelrecht veroordelen minder verkrachters dan de reguliere rechtbanken.

In India moeten verdachten vaak jaren wachten voor ze berecht worden. Voor slachtoffers en hun familie is dat vaak erg frustrerend. De verkrachting van en moord op een studente in een bus door een groep mannen in december leidde tot de invoering van het snelrecht in India. De vier verdachten werden binnen negen maanden maanden berecht en ter dood veroordeeld. Meestal duurt een verkrachtingszaak drie jaar in India. Toch is het snelrecht geen succes, vindt Lhendup G Bhutia.

De journalist schrijft in het Indiase magazine Open dat snelrecht het rechtssysteem niet verbetert. Naar aanleiding van de protesten na de brute verkrachting van en moord op de studente zijn in India zes rechtbanken voor snelrecht geopend. Ze behandelen voornamelijk verkrachtingszaken. Het percentage veroordelingen (32 procent) ligt lager dan bij rechtszaken in reguliere rechtbanken (37 procent). Een proces dat langer duurt biedt meer tijd voor de officier van Justitie om de zaak goed voor te bereiden en naar getuigen te zoeken.

(Religieuze bijeenkomst voor het slachtoffer van groepsverkrachting in Delhi. De jonge vrouw leefde nog op het moment dat deze bijeenkomst plaats vond. Foto van Ramesh Lalwani)

Plaats een reactie