Congolese chirurg krijgt Civil Courage Prize

17 October 2013 - 09:0017 Oct - 09:00

Dr. Denis Mukwege behandelt slachtoffers van massaverkrachtingen en zet zich in voor de rechten van vrouwelijke oorlogsslachtoffers.

De Congolese chirurg Denis Mukwege heeft de Civil Courage Prize ontvangen voor zijn hulp aan verkrachte vrouwen. In Congo vinden verkrachtingen plaats als oorlogshandelingen. Vrouwen worden door groepen mannen verkracht en lopen naast psychische schade vaak ook zeer ernstige verwondingen op. Sinds 1999 behandelt Mukwege, die ook genomineerd was voor de Nobelprijs voor de Vrede, verkrachte vrouwen in het door hem opgerichte Panzi-ziekenhuis in Zuid-Kivu in Congo-Kinshasa.

Mukwege behandelt 20 patiënten per dag en opereert twee dagen per week. Mukwege zet zich in voor de rechten van vrouwen in Congo en voor de erkenning van verkrachting als oorlogsmisdaad zodat de daders hogere straffen kunnen krijgen. Eind september ontving de arts de Right Livelihood Award, een prijs die door het Zweedse parlement wordt toegekend en wel als de “alternatieve Nobelprijs” wordt beschouwd.

De Civil Courage Prize wordt sinds 2000 jaarlijks uitgereikt door de Train Foundation. Oprichter John Train (1928) is investeringsconsultant. In 1953 was hij mede-oprichter en de eerste hoofdredacteur van het Amerikaanse literaire tijdschrift _The Paris Review_.

Plaats een reactie