Deense boeren geven varkens minder antibiotica

Spiegel International  | 15 November 2013 - 09:1515 Nov - 09:15

Deense overheid eist dat elke antibioticakuur wordt geregistreerd en gemeld.

Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen antibiotica. Dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Wie voor een eenvoudige operatie naar het ziekenhuis gaat, loopt een steeds groter risico te overlijden aan een bacterie die niet bestreden kan worden. In de Europese Unie en de Verenigde Staten sterven jaarlijks 40.000 mensen door een infectie met een resistente bacterie. De enorme hoeveelheden antibiotica die in de veeteelt worden gebruikt zijn mede debet aan de wereldwijde antibioticacrisis.

Deense varkensboeren zijn begonnen om hun vee minder antibiotica te geven. De overheid moedigt dit aan door te eisen dat boeren elke antibioticatoediening registreren en melden. Dierenartsen mogen geen antibiotica meer verkopen. Boeren en huisdierenbezitters kunnen nog wel een recept krijgen van de dierenarts, maar moeten naar de apotheek om de antibiotica te kopen. Boeren die te veel antibiotica gebruiken kunnen een boete krijgen.

Om minder antibiotica te gebruiken, nemen Deense boeren meer hygiënische maatregelen in acht voor ze de stal in gaan en letten ze beter op de gezondheid van hun varkens. Antibiotica wordt minder vaak preventief gebruikt. Zieke dieren worden individueel behandeld en pas als een kwart van de veestapel ziek is, krijgen alle dieren antibiotica.

(Foto van cloudnine)

Plaats een reactie