De paus als klokkenluider van de armen

The Guardian  | 12 December 2013 - 10:0012 Dec - 10:00

Paus Franciscus heeft armoede weer op de agenda gezet.

Gisteren heeft het weekblad Time paus Franciscus tot Persoon van het Jaar uitgeroepen. In The Guardian staan een interessante beschouwing van Chris Arnade over de paus als klokkenluider van de armen. Edward Snowden, de Amerikaanse klokkenluider die onthulde hoe de National Security Agency iedereen bespioneert, werd tweede op de lijst van Time. Chris Arnade werkte 20 jaar als belegger en bankier op Wall Street. In 2012 gaf hij zijn professie op en sindsdien schrijft hij kritische artikelen over bankiers en fraude en corruptie.

De paus heeft armoede weer op de agenda gezet. In één van zijn toespraken vraagt Franciscus zich af waarom het geen nieuws is als een bejaarde van de kou sterft, maar wel als de aandelenbeurs met twee punten zakt. Zijn 224 pagina’s tellende boodschap Evangelii Gaudium gaat niet over de rooms-katholieke doctrine, maar over de gevolgen van het kapitalisme dat steeds grotere delen van de wereld in zijn greep krijgt. De paus begrijpt mee van economie dan menig politicus, kopte The Guardian bij het verschijnen van Evangelii Gaudium.

De kracht van paus Franciscus is zijn vermogen om vragen te stellen bij de macht van het geld en aan degenen die die macht uitoefenen, aldus Arnade. Hij bewondert de paus vanwege zijn strijd tegen de machtsovername door het geld en tegen het gebrek aan empathie van de vrije markt-denkers.

(Armoede in Thailand. Foto van Trey Ratcliff)

Lees ook:
Paus Franciscus is Person of the Year

Plaats een reactie