Pussy Riot blijft strijdbaar

The Moscow Times  | 24 December 2013 - 07:0024 Dec - 07:00

Rusland is één groot strafkamp, zeggen de vrijgelaten leden van Pussy Riot Maria Aljochina en Nadezhda Tolokonnikova.

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn gisteren vrijgelaten. Ze hebben amnestie van president Vladimir Poetin gekregen. Maria Aljochina (25) en Nadezhda Tolokonnikova (24) blijven strijdbaar. Ze zijn blij dat ze vrij zijn, maar ze spugen op Poetins amnestiewet. Als het mogelijk was geweest, hadden ze de amnestie geweigerd. Ze beschouwen hun vrijlating als een pr-stunt voor de Olympische Spelen in Sotsji en daar zouden ze liever niet aan meewerken. De leden van Pussy Riot zijn veroordeeld wegens “hooliganisme gevoed door religieuze haat”. Ze zongen liederen tegen Poetin in een Russisch-orthodoxe kathedraal.

Aljochina en Tolokonnikova hebben twee jaar in verschillende strafkampen doorgebracht. Vogens Tolokonnikowa heeft de Russisch staat de structuur van een strafkolonie. Ze wil zich de komende tijd inzetten voor de vrijlating van andere politieke gevangenen. Ook de vrijdag vrijgelaten ondernemer en politicus Michail Chodorkovski, eveneens een tegenstander van Poetin, wil zich inzetten voor het lot van andere politieke gevangenen in Rusland.

Chodorkovski vindt een boycot van de Winterspelen in Sotsji zinloos. De Pussy Riot-leden roepen juist op tot een boycot. Tolokonnikova hoopt dat westerse regeringsleiders de Olympische Spelen boycotten en zich niet laten leiden door gas- en oliebelangen. De Duitse premier Angela Merkel, premier Di Rupo van België en de presidenten François Hollande (Frankrijk) en Joachim Gauck (Duitsland) hebben al voor de vrijlating van de Pussy Riot-dames laten weten niet naar Sotsji te gaan.

Plaats een reactie