Wal-Mart maakt misbruik van werknemers om conservatieve politici te steunen

Bloomberg  | 29 December 2013 - 09:0029 Dec - 09:00

Werknemers moeten geld aan liefdadigheidsorganisatie van Wal-Mart betalen en de warenhuisketen doneert dat geld vervolgens aan lobbygroepen.

De Amerikaanse warenhuisketen Wal-Mart betaalt zijn werknemers zo weinig dat er een eigen Wal-Mart voedselbank is voor armlastige employees. Grote bedrijven zijn in de Verenigde Staten aan strenge regels gebonden wat betreft het steunen van politici. Wal-Mart heeft een oplossing gevonden om conservatieve politici als Ted Cruz en John Boehner toch te steunen. De onderneming zamelt geld voor hen in via werknemers, die 8 tot 9 dollar per uur verdienen.

Bloomberg legt bloot hoe grote bedrijven als Wal-Mart, Coca-Cola en Hewlett-Packard via hun werknemers zogeheten PACs voor politici steunen. PAC staat voor Political Action Committee. Deze lobbygroepen steunen individuele politici en politieke doelen.

Wal-Mart dwingt werknemers min of meer om geld te doneren aan Associates in Critical Need Trust (ACNT), een liefdadigheidsfonds voor werknemers die in moeilijkheden verkeren. Wal-Mart doneert ook geld aan dit fonds en de helft van het totale bedrag wordt aan PACs gegeven.

(Een Wal-Mart winkel in East Windsor, New Jersey. Foto van Steve Lubetkin)

Plaats een reactie