Homs is kapot

Die Zeit  | 31 January 2014 - 07:0031 Jan - 07:00

Huizen en historische erfgoedschatten zijn met de grond gelijk gemaakt door de Syrische overheid.

Een fotoserie op de website van Die Zeit laat zien hoe weinig er van de Syrische stad Homs over is. Sinds november 2012 is de stad van de buitenwereld afgesloten en kapot geschoten door Assads troepen. Vrouwen en kinderen mogen de belegerde stad nu verlaten. Dat is enkele dagen geleden afgesproken op de vredesconferentie over Syrië in Genève.

Ook andere plaatsen in Syrië zijn verwoest. Volgens een gisteren verschenen rapport van Human Rights Watch heeft de Syrische regering bewust de huizen van duizenden burgers heeft vernietigd. Satellietbeelden uit 2012 en 2013 laten zien hoe regeringstroepen huizen in Damascus en Hama opblazen en kapotmaken met bulldozers. Deze beelden zijn te zien in het rapport ‘Razed to the Ground’ van Human Rights Watch.


De Qaboun-buurt in Damascus op 16 juli 2012.

De Qaboun-buurt in Damascus op 4 augustus 2012.

Op de site van The Guardian is te zien dat ook veel cultuurhistorische schatten zijn verwoest. Alle zes de Syrische monumenten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan zijn zwaar beschadigd. De Britse krant laat ‘voor en na’-foto’s zien van onder meer historische moskeeën.


De 13e-eeuwse moskee van Aleppo. De bovenste foto is uit 2012. De onderste uit 2013.

In het nieuwste nummer van 360 staat een artikel over theatertherapie voor Syrische vluchtelingen. Als therapeutisch middel tegen oorlogstrauma’s speelden gevluchte Syrische vrouwen in de Jordaanse hoofdstad Amman Euripides’ drama _De Trojaanse vrouwen_.

Plaats een reactie