Zijn de VS hypocriet over de Russische homofobie?

The Washington Post  |  6 February 2014 - 08:10 6 Feb - 08:10

Texas en Alabama hebben een wet die voorschrijft dat schoolkinderen moeten leren dat homoseksueel gedrag een misdrijf is.

De Amerikanen protesteren tegen de antihomopropagandawet in Rusland. President Obama bezoekt niet zelf de Olympische Spelers, maar stuurt een team van homoseksuele topsporters naar Sotsji.

In The Washington Post schrijven Ian Ayres en William Eskridge, beide hoogleraar rechten aan Yale University, dat de Amerikaanse houding jegens Rusland schijnheilig is. Ook Amerikaanse staten als Utah, Arizona, Texas en Alabama verbieden het “propageren van homoseksualiteit” in het bijzijn van kinderen. Texas en Alabama hebben zelfs een wet die voorschrijft dat kinderen moeten leren dat homoseksueel gedrag een misdrijf is.

In totaal hebben acht Amerikaanse staten, enkele steden en enkele provincies wetten die “homopropaganda” verbieden. De hoogleraren stellen voor dat Obama de Amerikaanse Olympische delegatie naar Alabama en Texas stuurt in plaats van naar Sotsji.

In een reactie op het opiniestuk van Ayres en Eskridge schrijft Eugene Volokh, hoogleraar vrijheid van meningsuting aan UCLA School of Law, dat de vergelijking die de Yale-professoren maken niet opgaat omdat de Amerikaanse wetten alleen gelden op openbare scholen en de Russische wet voor de hele samenleving. Volgens Volokh is het geaccepteerd dat binnen het onderwijs de vrijheid van meningsuiting aan banden wordt gelegd.

(Gaypride-vlag in San Francisco. Foto van ejbSF)

Plaats een reactie