Australië gaat terug naar het kolentijdperk

Der Spiegel  | 17 February 2014 - 10:2017 Feb - 10:20

Conservatieve regering vindt overgang naar schone energie te duur.

De conservatieve regering van Australië zet weer in op fossiele brandstoffen. De vooruitstrevende duurzame klimaatpolitiek is voorbij. Duitsland is Australiës afschrikwekkende voorbeeld, aldus _Der Spiegel_.

De voorwaarden voor groene energie zijn geweldig in Australië. De zon schijnt er bijna altijd en het land heeft een bijzonder lange kustlijn die heel geschikt is voor windmolenparken. Toch wil premier Tony Abbott (van de Liberal Party of Australia) terug naar het tijdperk van de fossiele brandstoffen. Hij wil de belasting op CO2-uitstoot en de handel in CO2-emissies afschaffen. Alles wat Abbotts voorganger Kevin Rudd heeft bereikt, wordt nu afgebroken terwijl Australië al één van de meest vervuilende landen ter wereld is.

Volgens Abbott is de overgang naar groene energie te duur en slecht voor de economie. In Duitsland vallen de kosten van de Energiewende hoger uit dan verwacht. Dat moet Australië niet willen en daarom moet er meer gas en olie gewonnen worden, aldus Abbott.

De hernieuwde belangstelling gaat ten koste van milieu en natuur. Onlangs gaf de overheid om drie miljoen kubieke meter baggerslib te lozen in het beschermde Great Barrier Reef omdat de kolenhaven gaat uitbreiden.

Ook het extreem warme weer in januari in Australië weerhoudt de regering er niet van om fossiele brandstoffen opnieuw te omhelzen. De CO2-uitstoot door gas en kolen wordt gezien als de hoofdoorzaak van de klimaatverandering. En de klimaatverandering ligt volgens veel deskundigen ten grondslag aan het extreme weer in Australië, de Verenigde Staten (sneeuwstormen en koude golf) en Groot-Brittannië (watersnoodramp).

Lees ook:
Australië gaat bagger lozen in Barrièrerif

(Steenkoolwinning in New South Wales. Foto van Jeremy Buckingham)

Plaats een reactie