"Alles wat je over Oekraïne weet, klopt niet"

PandoDaily  | 28 February 2014 - 11:5028 Feb - 11:50

Partij kiezen is niet gemakkelijk, zegt Ruslandkenner Mark Ames. Aan beide kanten vechten namelijk fascisten mee en neoliberale ultranationalisten kunnen morgen de grootste bondgenoten van het Kremlin zijn.

Veel berichtgeving over Oekraïne is ongenuanceerd, stelt Mark Ames in PandoDaily. Ames is de oprichter en uitgever van de Engelstalige publicatie over Rusland The eXile. The eXile werd vanuit Moskou gemaakt. Ames keerde in 2008 terug naar de Verenigde Staten vanwege een Russisch onderzoek naar de redactie.

In zijn artikel Everything you know about Ukraine is wrong biedt Ames een tegenwicht aan de clichés en zwart-witvoorstellingen die hij in de reguliere media over Oekraïne leest. Hoewel Ames een aantal misvattingen ontkracht, kan de lezer in nog meer verwarring over Oekraïne achterblijven. Aan beide kanten vechten namelijk fascisten mee en neoliberale ultranationalisten kunnen morgen de grootste bondgenoten van het Kremlin zijn. Er is volgens Ames geen sprake van “goed” of “fout”, maar van een eigen set regels die de Oekraïense politiek bepalen.

(Soldaten op het vliegveld van Simferopol. Foto van herodotus34)

Tags: Oekraïne Krim

Plaats een reactie