Golfstaten ruziën om Moslimbroeders

The Daily Star Lebanon  |  6 March 2014 - 11:15 6 Mar - 11:15

Saoedie-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten isoleren Qatar om de stabiliteit in de Golfregio te behouden.

Drie Golfstaten, Saoedie-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben hun ambassadeurs uit Qatar terug getrokken. De aanleiding voor de ruzie tussen de landen is de steun van Qatar aan de Moslimbroederschap en andere extremistische groeperingen. Saoedie-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten willen Qatar isoleren om zo de invloed van de Moslimbroederschap terug te dringen.

In Saoedie-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten wordt jacht gemaakt op leden van de Moslimbroederschap, die als terroristen worden beschouwd. Qatar steunt de religieus-politieke beweging juist. Het verbreken van de diplomatieke banden wordt als een zeer uitzonderlijke stap beschouwd door politici en Midden-Oosten-deskundigen.

De drie Golfstaten zijn weliswaar streng islamitisch, maar moeten weinig weten van gewelddadig extremisme en revoltes zoals de Arabische Lente. Geweld en opstanden brengen de stabiliteit en welvaart van de Golfregio in gevaar. Saoedie-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten verwijten Qatar te weinig oog te hebben voor de veiligheid in de het Golfgebied.

(Mohammed Badie, één van de kopstukken van de Moslimbroederschap. Foto van Thierry Ehrmann)

Plaats een reactie