Het einde van het Europa dat we kenden

Die Zeit  | 15 March 2014 - 09:5515 Mar - 09:55

Als de Krim voor Rusland kiest, zal er een nieuwe geopolitieke strijd uitbreken die Europa veel geld zal kosten.

Met de bezetting van de Krim heeft Rusland een einde gemaakt aan 25 goede jaren in Europa. Dat schrijft Michael Thumann in Die Zeit. Poetin zet zich bewust af tegen Europa en de Verenigde Staten en is niet van plan zijn nieuw verworven macht op te geven. Volgens Thumann is de annexatie van de Krim, de eerste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, niet te vergelijken met de oorlog in Georgië in 2008. Deze bezetting is veel erger, aldus Thumann, omdat Poetin zich bewust van het westen afkeert.

Voor Europa komt de bezetting onverwacht en de Europese leiders kunnen moeilijk met et conflict omgaan. Europa is niet meer voorbereid op oorlog. De meeste landen hebben hun legers grotendeels wegbezuinigd en zijn gewend geraakt aan praten en onderhandelen. Dat is nu juist wat Poetin niet wil. Ook de wederzijdse afhankelijkheid van handel heeft geen effect. De beurs van Moskou stort in, maar Poetin houdt niet op.

Thumann is niet bang voor oorlog, maar voorspelt wel een nieuwe geopolitieke realiteit als de Krim er morgen voor kiest om bij Rusland te horen Een geopolitieke realiteit die veel geld gaat kosten en het voorzichtige herstel van de crisis teniet kan doen omdat de energieprijzen zullen stijgen en overheden hun legers weer moeten optuigen.

(Russische soldaat bij het oorlogsmonument Moeder Moederland in Wolgograd. Foto van Rob Atherton)

Plaats een reactie