YouTube blokkeert de Russische staatszender RT

Global Voices  | 20 maart 2014 - 08:2020 mrt - 08:20

Probeert Google censuur uit te oefenen?

Het YouTube-kanaal van RT (Russia Today) is het meest bekeken kanaal op de videosite van Google. Sinds Rusland de Krim heeft geannexeerd heeft YouTube het RT-kanaal tijdelijk geblokkeerd. Is er sprake van censuur of een schending van het beleid van YouTube, zoals Google, de eigenaar van de videosite, beweert?

RT is geblokkeerd vanwege een schending van de regels van YouTube. Deze mededeling kregen kijkers te zien tijdens de blokkade. Zaken als spam en leugens verkondigen zijn vergrijpen waar YouTube tegen op kan treden. De blokkade werd na een paar uur weer opgeheven. Volgens RT heeft Google zijn verontschuldigingen aangeboden vanwege de “technische storing”.

Op de site van Slate staat een interview met Liz Wahl, de Amerikaanse presentator van RT die live tijdens een uitzending haar ontslag nam omdat ze niet langer leugens en propaganda wilde verkondigen. Na haar ontslag wordt Wahl op Twitter en andere sociale media zwart gemaakt door andere journalisten, zowel door oud-collega’s als door journalisten van onafhankelijke media.

Plaats een reactie