Wit-Rusland wil meer afstand van Rusland

Foreign Policy  | 24 March 2014 - 07:1524 Mar - 07:15

Poetins droom van een sterke Euraziatische Unie valt in duigen nu Wit-Rusland de annexatie van de Krim afkeurt.

Het is de ironie van de actualiteit, aldus Foreign Policy. Terwijl Poetin de Krim aan het inlijven is, wil bondgenoot Wit-Rusland af van zijn nauwe relatie met Rusland. Poetins grote droom is een Euraziatische Unie met onder meer Wit-Rusland en Kazachstan. Die lange termijnstrategie wordt nu bedreigd omdat Wit-Rusland afstand neemt van Rusland.

President Aleksandr Loekasjenko is het namelijk niet eens met de annexatie van de Krim. Hij is bezig Ruslands invloed op zijn land te verkleinen. Wit-Rusland accepteert nog wel wapens van Rusland, maar wil geen partij worden in de strijd tegen Oekraïne. Wit-Rusland wil ook geen graan meer verkopen aan Rusland. De voormalige Sovjetrepubliek zegt dat het de graanoogst nodig heeft voor de eigen bevolking en veeteelt. Rusland was altijd de grootste afnemer van Wit-Russisch graan.

Loekasjenko was tegen de pro-Europese koers die Oekraïne wilde inslaan, maar hij wil nu wel samenwerken met de nieuwe Oekraïense regering. Poetin erkent deze regering niet. Voor de Russische president is Viktor Janoekovitsj nog steeds de president van Oekraïne.

(Tanks in de straten van Minsk. Foto van Ville Miettinen)

Plaats een reactie