"Poetin heeft het ook op Finland voorzien"

The Moscow Times  | 31 March 2014 - 10:4531 Mar - 10:45

De Russische president wil “historische gerechtigheid”, zegt voormalig Kremlin-adviseur Andrej Illarionov.

Vladimir Poetin heeft plannen om ook Finland en Wit-Rusland in te lijven. Dat zegt een voormalige adviseur van het Kremlin. Andrej Illarionov adviseerde Poetin van 2000 tot 2005 over economische aangelegenheden. Hij was ook Poetins persoonlijke vertegenwoordiger bij de G8. Tegenwoordig is Illarionov een tegenstander van Poetin. Sinds 2006 werkt de voormalige Kremlin-adviseur bij het Center for Global Liberty and Prosperity aan het Cato Institute in Washington, DC.

Volgens Illarionov is Poetin op zoek naar “historische gerechtigheid” en wil hij het oude Rusland herstellen. Daarom wil hij landen als Finland en Wit-Rusland, die vroeger deel uitmaakten van Rusland, annexeren. Finland werd in 1809 veroverd door de Russen en in 1918 officieel onafhankelijk.

Sinds de onrust in Oekraïne begon, heeft Finland de grensbewaking versterkt. Wit-Rusland wil niets van de Russische annexatie weten. Het land geldt als pro-Russisch, maar weigert Poetin militair bij te staan. Wit-Rusland weigert momenteel zelfs graan naar Rusland te exporteren als protest tegen de annexatie van de Krim.

(De Fins-Russische grens. Foto van Border Zone)

Lees ook:
Wit-Rusland wil meer afstand van Rusland

Plaats een reactie