Hoe gaan soldaten met schuld om?

Aeon  | 11 April 2014 - 10:2011 Apr - 10:20

Veel soldaten voelen zich schuldig over de dood van kameraden en slachtoffers die ze zelf gedood hebben en over het feit dat ze zelf nog leven. Ze lijden aan ‘morele verwondingen’.

Soldaten die worden uitgezonden op missies naar bijvoorbeeld Afghanistan en Irak ontkomen er meestal niet aan om te doden. Soms doden ze vijanden, soms doden ze uit zelfverdediging en soms doden ze per ongeluk. Ze schieten bijvoorbeeld een kind neer omdat ze zich bedreigd voelen. Dat doden veroorzaakt gevoelens van schuld en schaamte. Eenmaal thuisgekomen kunnen soldaten veel last hebben van deze gevoelens.

In Aeon schrijft Kevin Sites over de schuldgevoelens die veteranen plagen. In de burgermaatschappij kunnen ze met niemand praten over wat ze hebben meegemaakt. (Wat soldaten hebben meegemaakt en verzwijgen voor geliefden en familie heeft sites opgetekend in het boek The Things They Cannot Say: Stories Soldiers Won’t Tell You About What They’ve Seen, Done or Failed to Do in War.) Jaarlijks plegen honderden Amerikaanse veteranen zelfmoord omdat ze niet weten hoe ze hun ‘morele wonden’ moeten verwerken.

Artsen die veteranen behandelen hebben de term ‘morele verwondingen’ gemunt. Met morele verwondingen wordt niet hetzelfde bedoeld als trauma’s of het post-traumatisch stress syndroom. Morele wonden zijn schuldgevoelens over doden en niet gedood worden. Veel soldaten voelen zich schuldig over de dood van kameraden en slachtoffers die ze zelf gedood hebben en over het feit dat ze zelf nog leven.

(Foto van Armando G. Alonso)

Plaats een reactie