Gevangen in Qatar voor het WK in 2022

Spiegel International  | 13 June 2014 - 14:0013 Jun - 14:00

4.000 gastarbeiders zullen naar schatting sterven voor de bouw van de voorzieningen van het WK in 2022 in Qatar. Vluchten kan niet, want migranten met een arbeidscontract mogen het land niet zomaar verlaten.

Terwijl het WK in Brazilië net is begonnen besteedt Spiegel International aandacht aan de mensonterende omstandigheden waarin buitenlandse arbeiders in Qatar de stadions, hotels, winkelcentra en wegen voor het WK in 2022 bouwen.

De 1,4 miljoen migranten die aan de infrastructuur voor het WK werken, komen onder meer uit India, Pakistan, Nepal, Iran, Egypte en Sri Lanka. De bouwbedrijven waarvoor ze werken behandelen ze als slaven. Er zijn al minstens duizend gastarbeiders gestorven tijdens werkzaamheden voor het WK. Naar schatting zullen er 4.000 mensen sterven voor de bouw van de voorzieningen van het WK in 2022. Vertrekken kunnen de gastarbeiders vaak niet. Volgens het arbeidsrecht in Qatar kunnen ze alleen het land verlaten of van werkgever veranderen als hun ‘sponsor’ daarvoor toestemming geeft.

(Foto van Osama Saeed)

Plaats een reactie