Het (on)gelijk van Francis Fukuyama

Die Zeit  | 15 June 2014 - 08:4515 Jun - 08:45

De liberale democratie heeft geen concurrenten gekregen, maar wordt wel bedreigd.

Vijfentwintig jaar geleden, in de zomer van 1989, verscheen Francis Fukuyama’s essay The End of History? Later dat jaar zou de Muur in Berlijn vallen en een einde komen aan de communistische regimes in het Oostblok. Fukuyama voorspelde dat de oorlog tussen de ideologieën is afgelopen en dat het economische en politieke liberalisme en de democratie zouden zegenvieren.

In Die Zeit analyseert Josef Joffe wat er sinds 1989 is gebeurd en komt tot de conclusie dat Fukuyama’s voorspelling niet is uitgekomen. Ideologie is niet uitgeroeid. Joffe noemt als nieuwe, of opgeleefde, ideologieën het islamisme, anti-racisme, feminisme en ecologisme. Er wordt nu gestreden met nieuwe woordwapens zoals homofobie en “oude witte mannen”.

Francis Fukuyama geeft zichzelf in The Wall Street Journal gelijk, maar is ook kritisch. De liberale democratie heeft geen concurrenten gekregen, schrijft de politicoloog en historicus, maar wordt wel bedreigd. Net als Joffe noemt Fukuyama de bedreiging van landen als Rusland en China voor de democratie.

(Foto van ICP Colombia)

Lees ook:
Francis Fukuyama maakt zijn eigen drone

Plaats een reactie