De nieuwe Dertigjarige Oorlog vindt in het Midden-Oosten plaats

Project Syndicate  | 22 July 2014 - 13:2022 Jul - 13:20

In het Midden-Oosten vindt nu een equivalent van de oorlog plaats, die in Europa in de 17e eeuw werd uitgevochten.

Van 1618 tot 1648 werd in Europa de Dertigjarige Oorlog uitgevochten. In het Midden-Oosten vindt nu een equivalent van deze 17e eeuwse oorlog plaats, schrijft Richard N. Haass, voorzitter van de Council on Foreign Relations, op de opiniesite Project Syndicate.

Een strijd tussen gematigden en radicalen, tussen landen, tussen religies, tussen belangenbehartigers; kleine groepen militante die gebieden domineren; chaos; destructie; heel veel doden en miljoenen vluchtelingen. Zo zag Europa er tijdens de Dertigjarige Oorlog uit en zo ziet het Midden-Oosten er nu uit. De oorlog in het Midden-Oosten begon volgens Haass in 2011 toen een Tunesische straatverkoper zichzelf in brand stak.

Volgens Haass zal het in de komende jaren in het Midden-Oosten nog veel erger worden, voordat de situatie zich verbetert. Armoede en onmacht zijn volgens Haass grote aanjagers van nog meer geweld. In het Midden-Oosten zijn heel veel mensen arm en machteloos. Aansluiting bij een groep rebellen of terroristen kan voor hen op de korte termijn winst opleveren.

Plaats een reactie