De jihad voor beginners

The Daily Star Lebanon  |  6 augustus 2014 - 10:25 6 aug - 10:25

ISIS geeft een glossy magazine uit dat de jihad en het kalifaat als idyllisch presenteert.

Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) heeft in Mosoel historische moskeeën vernietigd en de universiteitsbibliotheek gezuiverd. Alleen boeken over geneeskunde, economie en werktuigbouwkunde zijn bewaard gebleven. Boeken en tijdschriften over geschiedenis, kunst en politiek zijn vernietigd.

De jihadistische terreurbeweging kent de macht van het geschreven woord. Op 8 juli heeft ISIS een tijdschrift uitgegeven, een Arabische editie op papier en een Engelstalige versie op het web, dat de jihad en de terugkeer van het kalifaat propageert. De naam van het tijdschrift is Dabiq. Dabiq is een plaats in het noorden van Syrië waar kalief Sulaiman ibn ‘Abd al Malik begraven ligt.

De papieren editie van Dabiq wordt in Syrië verspreid en de elektronische versie via e-mail en sociale media. Volgens de Libanese krant The Daily Star is Dabiq een soort glossy die de strijd voor een islamitisch rijk zeer aantrekkelijk doet lijken. Als het kalifaat van ISIS een luchtvaartmaatschappij zou hebben, zou Dabiq het perfecte in-flight magazine zijn, aldus het dagblad.

In Dabiq, dat vol geweldsverheerlijkende foto’s staat, wordt het internationale en interraciale karakter van het kalifaat benadrukt. Het kalifaat bestaat uit moslims uit onder meer India, China, Frankrijk, Duitsland, Irak en de Verenigde Staten en witte en zwarte mannen zijn er broeders.

Plaats een reactie