Wat kunnen we doen tegen de Islamitische Staat?

The Daily Star Lebanon  |  9 September 2014 - 09:40 9 Sep - 09:40

Het toelaten van de opkomst van en de heimelijke steun aan IS in de Arabische regio is veel beangstigender dan het extreme geweld dat de terreurbeweging gebruikt, vindt Ramy Khoury in _The Daily Star_.

In de Libanese krant The Daily Star schrijft Ramy Khoury dat het ontstaan van IS (Islamitische Staat) is te danken aan het autoritarisme in het Midden-Oosten. De meeste landen in het Midden-Oosten kennen een autoritaire leider en een cultuur waarin macht en gezag absoluut zijn. Van democratie is nauwelijks sprake. De autoritaire leiders worden vaak door de Verenigde Staten gesteund.

En nu zijn het de VS die IS willen uitschakelen. De VS geven toe niet heel veel over IS te weten. Eigenlijk kent niemand de terreurgroep goed, schrijft Khoury. We zijn bekend met het extreme geweld en de enorme ontwrichting die IS in Irak veroorzaakt, maar wie precies de kopstukken van de beweging zijn en wat de lange termijnstrategie is, is grotendeels onbekend.

Khouri vindt niet de extreem gewelddadige strijders van IS het meest beangstigend. Hij is van mening dat het toelaten van de opkomst van en de heimelijke steun aan IS in de Arabische regio veel beangstigender is.

IS kan volgens Khouri alleen bestreden worden als het autoritarisme in het Midden-Oosten bestreden wordt. Landen in het Midden-Oosten moeten hun burgers als mondige volwassenen gaan behandelen. Corruptie, armoede en ongelijkheid moeten worden aangepakt en buitenlandse invloeden verkleind. Alleen dan verdwijnen de redenen voor jongeren om zich aan te sluiten bij terroristische organisaties.

(Beul Shakir Wahiyib van IS)

Plaats een reactie

Which antidote to the Islamic State? (The Daily Star Lebanon)