De staat is verworden tot megakartel

Proceso/360 Magazine  | 24 October 2014 - 13:1024 Oct - 13:10

Maatschappijcriticus Álvaro Delgado noemt de massa-executie op studenten in het zuiden van Mexico tekenend voor de situatie in het land. Hij houdt de kleine, steenrijke elite verantwoordelijk. ‘Het geweld neemt toe en de armen betalen ervoor met hun bloed.’

De verschillende betrokkenen bij de slachtpartij van Ayotzinapa, de ernstigste gewelddaad van de Mexicaanse overheid tegen haar bevolking sinds 1968, hebben één ding gemeen. Zowel de 43 leerlingen van de pedagogische academie als de politie van Iguala en de huurmoordenaars die hen lieten verdwijnen en vervolgens waarschijnlijk afslachtten, zijn arm. [De massamoord roept in het land sterke herinneringen op aan het Tlatelolco-bloedbad van 1968 toen veiligheidstroepen tientallen, en waarschijnlijk honderden, zo niet meer, studenten doodschoten. De studenten demonstreerden tegen de autoritaire regering binnen het eenpartijstelsel.]

Ook de betrokkenen bij de dodelijke schietpartij in Tlatlaya in juni dit jaar, waarbij 22 jongeren door een groep militairen als pistoleros (gangsters) werden aangemerkt en gefusilleerd, kwamen, evenals de leden van het vuurpeloton dat de executie uitvoerde, uit een arm milieu. De 45 indianen uit het dorp Acteal in de staat Chiapas, die op 22 december 1997 werden vermoord door een groep gemaskerde paramilitairen onder aanmoediging van de plaatselijke burgemeester, hadden dezelfde sociaaleconomische achtergrond als hun moordenaars, die later terechtstonden.

En ook de zeventien keuterboertjes die bij een demonstratie in 1995 in Aguas Blancas, in de staat Guerrero, door de staatspolitie in een hinderlaag werden gelokt en afgeslacht, waren er economisch gezien slecht aan toe, wat evengoed voor hun moordenaars gold.

Lees het hele artikel uit Proceso in een Nederlandse vertaling voor € 0,15 of lees de gehele nieuwe 360 voor € 3,60 op Blendle.

Plaats een reactie

(Betaallink: € 0,15) De staat is verworden tot megakartel (Proceso/360 Magazine)