Geen boycot voor banken van de Islamitische Staat

Foreign Policy  | 14 November 2014 - 10:0514 Nov - 10:05

De Verenigde Staten hebben leden van de Islamitische Staat op een zwarte lijst gezet. De banken en financiële instellingen die onder controle van IS vallen, worden niet geboycot.

Foreign Policy legt uit waarom de Verenigde Staten niets ondernemen tegen de banken en financiële instellingen van IS. De strijders tegen het terrorisme hebben niet de juiste instrumenten om IS in zijn financiële hart te treffen.

Banken boycotten zou weinig opleveren, meent FP, omdat ze slechts een kleine rol spelen binnen de economie van de gewelddadige islamistische terreurorganisatie. De geldstromen van IS zijn moeilijk in kaart te brengen en moeilijk te stoppen omdat de terreurbeweging geld verdient met criminele activiteiten zoals het smokkelen van olie. Ook krijgt IS geld van geldschieters.

De Republikeinen vragen zich af of de internationale financiële wereld toch niet meer kan doen om IS af te knijpen. Zonder geld wordt de beweging snel minder machtig. De baas van de antiterrorismeafdeling van de Amerikaanse Rekenkamer, David Cohen, zei onlangs dat de militaire strijd van de VS tegen IS ook financiële schade oplevert omdat de oliesmokkel door bombardementen bemoeilijkt wordt.

(Foto van Jillian C. York)

Plaats een reactie