In Brazilië is het elke dag Ferguson

360 Magazine/CartaCapital  | 24 December 2014 - 06:5524 Dec - 06:55

In Brazilië vielen de afgelopen vijf jaar meer doden door politiegeweld dan in de VS in de laatste dertig jaar. 77 procent van deze slachtoffers zijn zwarte jongeren tussen de 16 en de 29 jaar.

In 2014 daalde het aantal blanke slachtoffers met 32,4 procent, terwijl het aantal zwarte slachtoffers steeg met 32,4 procent, een tendens die al jaren aan de gang is. In een interview met Carta Capital spreekt Atila Roque, executive director van Amnesty Brazilië, van een ‘stille genocide’ op deze zwarte jongeren.

‘Brazilië kent al decennialang een cultuur van geweld. Om u een idee te geven: in 2007 vielen nagenoeg evenveel doden in Brazilië als in de twaalf grootste oorlogszones ter wereld samen, waaronder Irak, Afghanistan, Pakistan, Israël/Palestina, Somalië en Sudan,’ legt Atila Roque uit (zie grafiek). ‘Het feit dat Brazilianen hier niet tegen in opstand komen, toont een enorme onverschilligheid aan tegenover dit buitensporige geweld. Slechts 5 tot 8 procent van de homicides leidt uiteindelijk tot een rechtszaak. Moorden kan dus haast ongestraft. Dat heeft ermee te maken dat in Brazilië geweld als wraak nog steeds aanvaard wordt. “Bandido bom é bandido morto”, is een gezegde in Brazilië; “Een goede crimineel is één die dood is.”’

‘Dat niemand in opstand komt tegen het racistische karakter van dit geweld, is het gevolg van een beleid dat ras en armoede criminaliseert,’ stelt Roque. ‘De meer gegoede Brazilianen verwachten dat iemand die zwart en arm geboren wordt, later sowieso in de criminaliteit zal belanden en dus geweld zal gebruiken dan wel ondervinden. Dit is echter een heel erg foute redenering: er is slechts een kleine minderheid die uiteindelijk in de criminaliteit terechtkomt. Er is dus geen enkele rechtvaardiging voor het disproportionele geweld dat de politie tegen hen gebruikt. In Brazilië vindt er elke dag een Ferguson- schandaal plaats. Maar niemand gaat de straat op. En dat vind ik misschien nog wel het ergst van al: dat men dit soort geweld hier nog steeds normaal vindt.’

CartaCapital is een wekelijks tijdschrift dat zich profileert als alternatief medium met een kritisch oog voor de actualiteit. Transparantie, vrijheid van meningsuiting en onafhankelijkheid staan hoog in het vaandel bij het Braziliaanse blad. CartaCapital is partner van The Economist en publiceert geregeld hun stukken.

In de nieuwe 360: Dossier: Amerika na Ferguson
Sinds Michael Brown en Eric Garner kort na elkaar omkwamen door buitensporig politiegeweld, is de discussie over racisme in de VS opnieuw opgelaaid. Wat moet er gebeuren opdat blank en zwart weer samen kunnen ademen?

Infographic van Amnesty International over het grote aantal moorden in Brazilië:

Plaats een reactie