Chinese reacties op de aanslag op Charlie Hebdo

What's on Weibo  | 15 January 2015 - 11:5515 Jan - 11:55

Vrijheid van pers en godsdienst zijn gevoelige kwesties in de Volksrepubliek China. Desondanks, of wellicht juist daarom, werd de aanval op het Franse hoofdkwartier van het satirische cartoontijdschrift Charlie Hebdo een veelbesproken kwestie in de Chinese media en op China’s social media platforms.

“Persvrijheid kent een grens,” kopt staatspersbureau Xinhua. “Er is een grote diversiteit aan godsdiensten en ethniciteiten in deze wereld, met eigen heilige symbolen en taboes, “ schrijft Xinhua: “Om samen in vrede te kunnen leven is wederzijds respect een vereiste. Grenzeloze satire, spot en vrijheid van meningsuiting zijn daarbij ongewenst. De cartoons van Charlie Hebdo laten mensen lachen, maar humor zou anderen geen schade moeten berokkenen.”

China kent ook zijn problemen met terrorisme. In maart vorig jaar vielen 34 doden bij een bestorming op een treinstation in Kunming; in mei kwamen 31 mensen om bij een aanval op een markt in Urumqi. Beide aanslagen werden gelinkt aan moslimextremisme. Het noordwesten van China heeft een grote moslimgemeenschap in de regio Xinjiang, waar bijna de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, een islamitische minderheid. Het gebied is al jaren onrustig door religieuze spanningen. De Chinese overheid heeft recentelijk verschillende maatregelen ingevoerd om de ‘integratie tussen bevolkingsgroepen te verbeteren’ en het ‘groeiende extremisme te onderdrukken’; het was in 2014 in heel Xinjiang niet toegestaan om te vasten tijdens de Ramadan, en Islamitische kleding en lange baarden werden verboden in het openbaar vervoer. Het dragen van een boerka is sinds deze week officieel verboden in hoofdstad Urumqi.

Op het grootse social media platform van China, Sina Weibo, werd de Chinese variant van Je Suis Charlie (Wo Shi Chali) een trending topic. Terwijl veel Chinezen hun sympathie betuigden aan Charlie Hebdo, waren er ook mensen die woedde uitten: “Over buitenlands nieuws wordt snel verslag gedaan,” schreef de Weibo gebruiker: “Maar de moord op Chinezen wordt verdoezeld.” De Chinese media worden nog altijd stevig onder controle gehouden door de overheid.

Terwijl in Europa de discussie over geloofsbelediging versus vrijheid van meningsuiting is losgebarsten, is dit volgens Xinhua geen dilemma: “Wanneer we zelf grenzen stellen aan onze vrijheid en de ander respecteren, zal de wereld minder van dit soort tragedies kennen.” Hoe de Chinese bevolking hier echt over denkt, zullen we via Sina Weibo niet te weten komen: vrijheid van meningsuiting wordt op het platform flink ingeperkt. Gebruikers die zich uitspreken tegen de overheid worden geblokkeerd door een team van online controleurs. Politieke bemoeienis kan Chinese burgers duur komen te staan. “Niemand mag vermoord worden om wat hij zegt, schrijft of tekent,” zegt een Weibo gebruiker: “Parijs is nu ook onze hoofdstad.”

Manya Koetse

In de nieuwe 360 (vanaf vandaag te koop):
Extra dossier: na Charlie
Meteen na de aanslagen op Charlie Hebdo, kwamen de reacties los. Tekenaars, journalisten en commentatoren uit alle delen van de wereld spreken hun steun en afschuw uit.

Plaats een reactie