Dracula als baas van de bloedbank

BBC News  | 16 February 2015 - 06:3016 Feb - 06:30

Britse gezondheidswetenschappers en obesitasadviseurs van de overheid krijgen miljoenen van de voedselindustrie. Het British Medical Journal trekt hun onafhankelijkheid in twijfel.

Wetenschappers en ambtenaren die zich bezighouden met de schadelijke effecten van een te hoge suikerconsumptie op de gezondheid worden er in BMJ (British Medical Journal) van beschuldigd geld aan te nemen van de suiker- en voedingsimdustrie. Hun onafhankelijke oordeel en advies wordt in twijfel getrokken. Volgens de BMJ krijgt Susan Jebb, hoogleraar aan Oxford University en de belangrijkste obesitasadviseur van de Britse overheid, 1,3 miljoen pond van bedrijven als Coca-Cola, Unilever en Cereal Partners. 27 andere wetenschappers, leden van het Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN), krijgen geld van PepsiCo, Mars en Nestlé. De wetenschappers krijgen onder meer onderzoeksbeurzen en honoraria voor adviezen. Slechts 13 van de 40 leden van SACN hebben geen banden met de voedselindustrie.

Simon Capewell, hoogleraar Volksgezondheid aan de University of Liverpool, reageert geschokt op de onthullingen van de BMJ. “Het is alsof je Dracula directeur van de bloedbank maakt”, aldus Capewell tegen de BBC.

Professor Jebb ontkent niet dat ze geld krijgt van de voedselindustrie, maar ze is wel onafhankelijk zegt ze. “Alles wat ik doe is gericht op het verbeteren van de volksgezondheid.”

(Foto van Rupert Ganzer)

Plaats een reactie