Groot-Brittannië gaat femicide registreren

The Independent  | 23 February 2015 - 06:2523 Feb - 06:25

Moord door man, vriend, vader of broer is een belangrijke doodsoorzaak voor vrouwen. De Britse organisatie Women’s Aid gaat femicide – het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn – registeren.

Het Britse Centraal Bureau voor de Statistiek, het Office for National Statistics, maakte onlangs bekend dat het aantal moorden op vrouwen in Engeland en Wales in 2013/2014 met 8 procent is toegenomen. Het aantal moorden op mannen is met 9 procent afgenomen in dezelfde periode.

De helft van alle moordslachtoffers in Engeland en Wales is vermoord door een mannelijke (ex)partner of mannelijk familielid. De afgelopen vier jaar werden er 694 vrouwen door een (ex)partner of mannelijk familielid vermoord.

Op de dag dat het Office for National Statistics de nieuwste moordcijfers bekend maakte, lanceerde de actiegroep Women’s Aid de Femicide Census, een register voor gevallen van moord op een vrouw door een man. Femicide is het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn.

Women’s Aid wil de omstandigheden in kaart brengen waarin de slachtoffers leefden voordat ze werden vermoord. De actiegroep krijgt bij de analyse van de data hulp van de advocatenkantoren Freshfields, Bruckhaus and Deringer LLP en Deloitte LLP. De nieuwe inzichten moeten tot betere hulp leiden voor vrouwen die bijvoorbeeld aangifte hebben gedaan van mishandeling of naar een opvanghuis gevlucht zijn.

(Foto van Ed Yourdon)

Plaats een reactie