De aantrekkingskracht van de jihadcultuur

Spiked  | 23 februari 2015 - 17:1023 feb - 17:10

De drie Britse tieners die op weg zijn naar Syrië zijn zelf schuldig aan hun radicalisering. Dat schrijft Frank Furedi in Spiked. De meisjes zochten zelf contact met jihadisten.

Onlangs vroeg socioloog en schrijver Frank Furedi zich in NRC Handelsblad af of het veilig was om in Amsterdam het mede door 360 georganiseerde debat met Theo Padnos te bezoeken. In Spiked laat Furedi zich vandaag uit over drie Britse leerlingen van Bethnal Green Academy die via Turkije naar Syrië zijn gevlucht om ‘jihadbruiden’ te worden.

Volgens Furedi zijn Kadiza Sultana (16), Shamima Begum (15) en Amira Abase (15) slimme en ondernemende tieners die zelf verantwoordelijk zijn voor hun radicalisering. De ouders van de verdwenen tieners geven een ISIS-ronselaar de schuld. De media spreken van ‘grooming’ en hersenspoeling.

Furedi schrijft dat Kadiza, Shamima en Amira net als andere tieners ‘beïnvloedbaar’ zijn. Ze zijn zelf op zoek gegaan naar informatie over IS en contact met IS-strijders. Een van de drie meisjes volgde 70 bekende jihadisten online.

Volgens Furedi voelen veel jongeren zich aangetrokken tot radicale groeperingen. Radicale doelen aanhangen is ook een manier om je tegen je ouders af te zetten. Jonge moslims voelen zich daarnaast vaak vervreemd van de westerse samenleving. De Britse normen en waarden hebben weinig betekenis voor jonge moslims. Die vervreemding en afkeer is de voedingsbodem voor het radicalisme, aldus Furedi.

(Kadiza Sultana (links), Shamima Begum (midden) en Amira Abase (rechts) op Gatwick.)

Plaats een reactie