Britse politie wil digitale reisgids naar het kalifaat van IS verwijderen

The Guardian  | 26 februari 2015 - 11:5526 feb - 11:55

Islamitische Staat heeft een online handleiding gepubliceerd voor aankomende jihadisten waarin precies staat hoe je de Turks-Syrische grens kunt oversteken en het kalifaat kunt bereiken. Groot-Brittannië wil de toegang tot de informatie blokkeren.

Islamitische Staat heeft een digitale handleiding gepubliceerd voor aankomende jihadisten. In de gids staat precies wat je mee moet nemen op je reis naar Syrië (schoon ondergoed, tablet, MP3-speler, wifi-modem, spork, handcrème, hoofdlamp), hoe je de Turks-Syrische grens kunt oversteken en wat de beste route is naar het kalifaat. Volgens de Britse antiterreurpolitie is de handleiding, getiteld Hijrah to the Islamic State, gevaarlijk.

Volgens de handleiding moeten jihadisten tegen niemand vertellen dat ze naar Syrië gaan. Ze krijgen het advies om een ticket naar een onopvallend vakantieland zoals Spanje of Griekenland te kopen en vandaar verder te reizen richting Turkije. In Turkije kunnen ze dan via Twitter contact leggen met een IS-lid dat ze verdere informatie geeft.

Onlangs zijn drie Britse scholieren van 15 en 16 jaar oud hun land ontvlucht om deel te nemen aan de jihad. De ouders van Kadiza Sultana (16), Shamima Begum (15) en Amira Abase (15) hadden niet gemerkt dat hun dochters geradicaliseerd waren. Naar verluidt zijn de tieners erin geslaagd om de Turks-Syrische grens te passeren.

Hijrah to the Islamic State stond enige tijd op Scribd, een reguliere website voor het publiceren en delen van documenten. Inmiddels is de gids verwijderd van Scribd, maar de tekst is nog wel op andere plekken op het web te vinden.

(De Turks-Syrische grens. Foto van Michael Swan)

Lees ook:
De aantrekkingskracht van de jihadcultuur

Plaats een reactie