Australië blundert met persoonlijke gegevens van Poetin, Merkel en Obama

The Guardian  | 30 maart 2015 - 07:2530 mrt - 07:25

Australische immigratiedienst mailt de paspoortnummers, geboortedata en andere persoonsgegevens van Obama, Poetin, Merkel, Modi, Cameron, Abe, Joko Widodo en andere wereldleiders aan een voetbalorganisatie.

De paspoortnummers van Obama, Poetin, Merkel, Modi, Cameron, Abe, Joko Widodo en andere wereldleiders zijn uitgelekt tijdens de G20-top in Australië. Ook andere persoonlijke gegevens van de premiers en presidenten, zoals geboortedata en visumnummers, zijn bekend geworden. Door een fout van de Australische immigratiedienst belandden de persoonlijke gegevens van de wereldleiders en andere deelnemers aan de G20 bij de organisatie van een Aziatisch voetbaltoernooi. Deze organisatie kreeg in januari per ongeluk een e-mail met de persoonsgegevens van de wereldleiders.

De immigratiedienst vond het niet nodig om de wereldleiders te informeren over deze ernstige privacyschending en bracht de Australische regering in verlegenheid. In steeds meer landen bestaat een wettelijke informatieplicht na een privacyschending.

In The Guardian is te lezen hoe de privacyschending is ontstaan. Het was overigens niet de eerste keer dat de Australische immigratiedienst een datablunder beging. In februari 2014 publiceerde de dienst aan bestand op zijn website met de namen en andere persoonsgegevens van 10.000 asielzoekers.

(Wereldleiders op de G20 in Australië. Foto van Arron Hoare)

Plaats een reactie