‘De politie is een bezettingsleger geworden’

The Marshall Project/360 Magazine  | 29 May 2015 - 13:3029 May - 13:30

David Simon over ‘zijn’ Baltimore. De man achter The Wire legt uit waar de woede in de stad vandaan komt.

David Simon, de man achter de briljante tv-serie The Wire, kent Baltimore als zijn broekzak. In een interview met website The Marshall Project verklaart hij de explosie van woede na de dood van Freddie Gray.

David Simon (55) is de bekendste chroniqueur van het straatleven in Baltimore. Hij werkte meer dan tien jaar als journalist voor de Baltimore Sun en schreef de boeken Homicide: A Year on the Killing Streets (1991) en (samen met voormalig politieman Ed Burns) The Corner, A Year in the Life of an Inner-City Neighborhood (1997), dat hij later bewerkte tot een miniserie voor HBO. Wereldberoemd werd hij als bedenker en producer van The Wire (2002-2008), door velen beschouwd als de beste televisieserie ooit.

Wat moeten mensen van buiten Baltimore weten om te begrijpen wat daar gaande is – over de dood van Freddie Gray en de heftige reactie daarop?
David Simon: Volgens mij is er heel veel dat je zou moeten weten, en ik weet niet eens zeker of ik het zelf helemaal begrijp. Wat denk ik heel belangrijk is geweest, is dat de war on drugs – die Baltimore even agressief heeft gevoerd als elke andere Amerikaanse stad – de relatie tussen de politie en de zwarte gemeenschappen ingrijpend heeft veranderd. Het begrip ‘redelijk vermoeden van schuld’ is door de drugsoorlog totaal uitgehold. Dat is geleidelijk gegaan, maar zelfs in de tijd dat ik misdaadverslaggever was, van begin jaren tachtig tot begin jaren negentig, zag je al dat politiemensen in Baltimore steeds minder respect kregen voor de basisrechten van mensen

Lees het hele interview met David Simon via Blendle (€).

(Foto van Nicolás Santiago Romero Escalada)

Plaats een reactie

‘De politie is een bezettingsleger geworden’ (The Marshall Project/360 Magazine)