EU laat plannen voor veiliger pesticiden varen wegens TTIP

The Guardian  | 27 mei 2015 - 08:3527 mei - 08:35

Verenigde Staten oefenen druk op Europa uit. 31 pesticiden die voor 150 miljard dollar aan gezondheidsschade in Europa zorgen, worden nu niet verboden.

De Europese Unie wilde het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperken die mogelijk kanker en hormoonverstoringen veroorzaken. Onder druk van de Verenigde Staten ziet de EU van deze beperking af.

De EU wilde 31 gevaarlijke pesticiden verbieden. Deze pesticiden veroorzaken jaarlijks voor 150 miljard dollar aan gezondheidsschade in Europa. De VS waren tegen dit verbod omdat het middelen betreft die door Amerikaanse bedrijven worden geproduceerd en in de VS veel worden gebruikt.

Als de EU het verbod zou doorvoeren, zouden de VS moeilijk gaan doen over het handelsverdrag TTIP, schrijft The Guardian. TTIP staat voor Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Er is veel kritiek op TTIP, dat de economische groei in de EU en de VS zou moeten bevorderen, omdat de VS van Europa eist dat er lagere normen voor de volksgezondheid, voedselveiligheid en milieu worden gehanteerd. Het intrekken van het verbod op gevaarlijke pesticiden is een voorbeeld van Europese aanpassing aan de lagere Amerikaanse normen.

(Foto van Don McCullough)

Plaats een reactie