Psychologe die waarschuwde tegen martelingen krijgt eindelijk erkenning

The Guardian  | 17 July 2015 - 06:2017 Jul - 06:20

Jean Maria Arrigo sprak er schande van leden van de American Psychological Association betrokken waren bij het martelen van gevangenen en terrorismeverdachten. Ze werd het slachtoffer van een lastercampagne. Nu wordt eindelijk erkend dat Arrigo gelijk had.

De Amerikaanse psychologe Jean Maria Arrigo werd tien jaar lang genegeerd als professional, uitgescholden en belasterd omdat ze zich verzette tegen de deelname van psychologen aan het martelen van gevangenen en verdachten van terrorisme in Guantánamo Bay en op andere plaatsen. Arrigo vond ook dat psychologen de overheid geen advies mocht geven over de beste manieren om gevangenen te martelen. De American Psychological Association veranderde in 2005 haar ethische richtlijnen zodat de organisatie en individuele leden het Witter Huis, het Pentagon en de CIA konden assisteren bij het martelen van terrorismeverdachten en gevangenen. Artsen weigerden om verder mee te werken en daarom was de medewerking van de psychologen belangrijk voor de Amerikaanse overheid.

De American Psychological Association heeft het martelen onderzocht en Arrigo gelijk gegeven. De voormalige klokkenluider krijgt nu eindelijk de erkenning die zij al verdiende toen ze zich verzette tegen deelname aan en advies over martelingen.

Het Hoffman report (het onderzoek werd geleid door oud-officier van Justitie David Hoffman) biedt Arrigo ook inzage in de uitspraken en leugens van collegapsychologen. Ze vergelijkt haar gevoel met dat van slachtoffers van de Stasi die na de val van de Berlijnse muur in hun dossier lazen door welke vrienden, collega’s en familieleden ze verraden waren.

Plaats een reactie