De 15 ziektes van het leiderschap volgens paus Franciscus

Harvard Business Review  | 21 July 2015 - 11:2021 Jul - 11:20

De nuchtere en eerlijke visie van Franciscus op de schaduwkanten van macht en leiderschap zijn ook belangrijk voor het bedrijfsleven. Gary Hamel herschreef Franciscus’ kritiek op katholieke leiders voor directeuren en managers. Te lezen in de Harvard Business Review.

Paus Franciscus is de baas én de grootste criticus van de rooms-katholieke kerk. Hij wil het bestuur van de kerk radicaal hervormen omdat het geïsoleerd, heerszuchtig en bureaucratisch is.

Vorig jaar voor kerst sprak Franciscus de leiders van de Romeinse Curie, de pauselijke hofhouding, toe. Zijn boodschap was duidelijk. Ook de Curie is ziek. Ze lijdt aan een aantal slopende ziekten. De paus benoemde onder meer arrogantie, intolerantie, bijziendheid en kleinzieligheid.

De Amerikaanse managementexpert Gary Hamel vindt Franciscus’ visie op leiderschap verfrissend omdat leiders zelden spreken over de gevaarlijke kanten van leiderschap en macht. Voor de liefhebbers heeft Hamel Franciscus’ visie op leiderschap vertaald voor het bedrijfsleven. Zijn uitgebreide artikel is gratis te lezen in de _Harvard Business Review_.

(Tekening van DonkeyHotey)

Plaats een reactie