Het grote geld parkeren

The New York Review of Books  |  3 januari 2016 - 06:25 3 jan - 06:25

Superrijken opereren buiten de rechtsorde.

Herverdeling van geld en welvaart is ongewenst. Dat vinden veel bedrijven en miljardairs. Ze sluizen hun geld weg via belastingparadijzen om te voorkomen dat ze belasting moeten betalen. The New York Review of Books bespreekt de documentaire The Price We Pay van Harold Crooks en Gabriel Zucmans boek _The Hidden Wealth of Nations: The Scourge of Tax Havens_.

Volgens Crooks’ documentaire opereren de superrijken buiten de rechtsorde. Een van de geïnterviewden zegt dat geen belasting betalen ‘een fantastische manier om te leven is’. Zucman, hoogleraar University of California in Berkeley, brengt in zijn boek de kosten van belastingparadijzen in kaart. Uit zijn onderzoek blijkt dat ongeveer 8 procent van al het geld van de wereld, 7,8 biljoen dollar, in tax havens geparkeerd is. Overheden lopen jaarlijks 200 miljard dollar aan belastinginkomsten mis.

De financiële crisis van 2008 heeft geen gevolgen gehad voor belastingparadijzen. In Luxemburg nam het bedrag aan weggesluisd geld zelfs met 20 procent toe in de perioe 2008-2012.

(Foto van David Muir)

Plaats een reactie

Parking the Big Money (The New York Review of Books)