Warme winter in Europa door El Niño

BBC News  |  5 January 2016 - 08:30 5 Jan - 08:30

Op de Franse skipistes zitten de uitbaters met de handen in het haar. Geen sneeuw. Enkel een vuil papje dat de groene flanken probeert te bedekken. De pretbederver is El Niño, een natuurfenomeen in de Stille Oceaan dat voor extreme weersituaties zorgt over de hele wereld.

Meteorologen zeggen er zeker van te zijn dat 2015 wereldwijd het warmste jaar was sinds de mens temperatuurgegevens bijhoudt. Dat werd niet alleen veroorzaakt door de welbekende klimaatopwarming, maar ook door El Niño. Wetenschappers geloven zelfs dat we te maken hebben met de krachtigste El Niño ooit gemeten.

El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater aan de kusten van Peru en Ecuador. In dat gebied komt normaal koel water uit de diepere oceaan naar boven. Passaatwinden duwen dan dat warme water aan de oppervlakte langs de evenaar in de richting van Indonesië.

Als de opwarming in de oostelijke Stille Oceaan erg sterk is, ontstaan westenwinden die het warme water terugduwen naar Zuid-Amerika. Zo houdt de opwarming zichzelf in stand en kan El Niño wel een jaar duren.

Sneeuw in de woestijn
Australia’s Bureau of Meteorology waarschuwde in maart vorig jaar al dat El Niño was begonnen en dat we extreme weersituaties konden verwachten.

Recent heeft een weerboei vlakbij de Noordpool temperaturen gemeten boven het vriespunt waar het eigenlijk -25 had moeten zijn. Ondertussen worden onder meer Paraguay, Argentinië en Kenia geteisterd door overstromingen die immense gebieden blank zetten.

En terwijl het sneeuwt in de Sonorawoestijn in Noord-Mexico, is het op de meeste plaatsen in de noordelijke hemisfeer veel warmer dan de wintertemperaturen die we gewend zijn.

Ook in 2016 zal El Niño de temperaturen overal ter wereld blijven beïnvloeden. Hulporganisaties trekken aan de alarmbel. Alleen al in Afrika zullen honger en ziektes ruim dertig miljoen mensen bedreigen in 2016.

Kleine jongen?
El Niño herhaalt zich elke twee tot zeven jaar. De gevolgen zijn altijd anders, dus het is sowieso moeilijk te voorspellen hoe en waar extreme weersveranderingen zullen toeslaan. Maar in combinatie met de steeds snellere opwarming van de aarde kan het dit keer voor ongeziene toestanden zorgen, waarschuwde het World Meteorological Organization (WMO).

De benaming El Niño werd gegeven door Peruviaanse vissers. Het betekent letterlijk ‘Kleine Jongen’ wat verwijst naar het ‘kerstkind’ aangezien het fenomeen vaak in december piekt.

Door: Malvina Poelvoorde

(Foto van Gabor Dvornik)

Plaats een reactie